Dostupni linkovi

Lukšić poziva na dijalog o zahtevima MMF


Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio je u sredu da je potreban "socijalni dijalog" o zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da Crna Gora, u interesu ekonomske stabilnosti, smanji plate i penzije, i poveća poreze.

Lukšić je u Beranama, kako su preneli podgorički elektronski mediji, rekao da je ministru finansija Miloradu Katniću predložio da zatraži zakazivanje sednice Socijalnog saveta, na kojoj bi se raspravljalo o zahtevima MMF.

Misija MMF je te zahteve saopštila u utorak, nakon višednevne posete njegove misije Crnoj Gori, koja je analizirala makroekonomske prilike u Crnoj Gori.

Misija MMF je iznela svoju prognozu da crnogorska ekonomija u 2012. godini neće ostvariti nikakav rast. Lukšić je podsetio da su partneri u Socijalnom savetu, Vlada, sindikati i poslodavci, ranije postigli sporazum o potrebi traženja rešenja, ako bi u Crnoj Gori došlo do usporavanja stope ekonomskog rasta.

Lukšić je rekao da na toj osnovi treba nastaviti razgovore u kojima bi se, kako je naveo, našao "adekvatan odgovor" na nepovoljna ekonomska kretanja.
XS
SM
MD
LG