Dostupni linkovi

Radnici smederevskog "Želvoza" blokirali Skupštinu


Radnici fabrike "Želvoz" prenoćili u sali Skupštine. Predsednik opštine Smederevo kaže da se s njima razgovara i da je zakazan satsnak u Ministarstvu finansija.

Radnici traže da lokalna skupština na dnevni red sednice stave pitanje isplate otpremnina za više od 440 zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom, dok predsednik opštine Smederevo Predrag Umičević kaže da taj problem nije u gradskoj nadležnosti, budući da je radnicima novac obećalo ministarstvo ekonomije.

Umičević je za Radio B92 rekao da je već zakazan sastanak u Ministarstvu finasija kako bi se našlo rešenje za radnike Želvoza.

"Ono što treba da se zna je da je negde u novembru Ministarstvo ekonomije rapisalo anketu za dobrovoljno uzimanje otpremnine, ali se zbog nedovoljno para u budžetu to nije desilo. Njima otpremnine nisu isplaćene i oni su rezignirani došli u lokalnu opštinu, tj lokalnu samoupravu, gde mi u principu ne možemo da ponudimo ništa osim da im damo podršku i koordiniramo s nadležnim ministarstvima pokušamo da nađemo rešenje", kaže Umičević.

Zahtevi 444 radnika "Želvoza" odnose se na "isplatu otpremnine u skladu sa odlukom Vlade, isplatu duga iz radnog odnosa i povezivanje staža do dana preuzimanja radne knjižice". U pisanim zahtevim, koji su juče podeljeni novinarima, radnici su naveli da će proteste prekinuti tek pošto provere da je svima sa spiska izvršena uplata para.

Remonter šinskih vozila "Želvoz u restrukturiranju" ima oko 1.400 zaposlenih. Fabrika je 2007. bila prodata rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je, međutim, u aprilu prošle godine poništila kupoprodajni ugovor sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza, a početkom oktobra je bilo saopšteno da će radnicima, koji žele da napuste fabriku, biti povezan radni staž i obezbeđen novac za isplatu otpremnina.
XS
SM
MD
LG