Dostupni linkovi

Crna Gora ne treba da pomaže KAPMMF je saopštio da crnogorska ekonomija neće rasti u 2012. godini, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je rast iznosio oko 2,5 BDP-a.

Šef misije MMF-a za Crnu Goru Gervin Bel je kazao da su razlozi zbog kojih crnogorska ekonomija u ovoj godini neće rasti, smanjena ekonomska aktivnost iz poslednjeg kvartala prošle goodine i kriza na međunarodnom tržistu i u evrozoni.

MMF je kao najveći izazov ekonomije označio rast javnog duga, koji je poslednjih godina udvostručen, "čemu su doprinele" državne garancija izdate na kredite fabrike aluminijuma i čelika. Vlada Crne Gore garantovala je 2010. godine za kredit Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) kod evropskih banaka u iznosu od 132 miliona evra i one su ove godine aktivirane vraćanjem duga kod Dojče bank vrednog 22 miliona evra.

Šef misije MMF-a je sugerisao vladi da ubuduće ne pomaže fabriku aluminijuma i čelika, a u slučaju da to ne može da se izbegne, predlaže povećanje poreza. Misija MMF-a preporučila je Vladi Crne Gore da u cilju smanjenja deficita, nastavi sa smanjenjem zarada i ličnih primanja državnih službenika, koje trenutno iznose 12 procenata BDP-a, što je ocenjeno kao "prilično visoko".
XS
SM
MD
LG