Dostupni linkovi

Bankrot Grčke bi koštao evrozonu hiljadu milijardi evra



Institut za međunarodne finansije (IIF) smatra da bi grčki bankrot verovatno zahtevao pomoć izvan za Italiju i Španiju, te prouzrokovao više od 1.000 milijardi evra štete.

U poverljivom dokumentu IIF-a do kojega je došao Rojters, IIF zastupa privatni sektor u pregovorima s Atinom o zameni starih grčkih obveznica novima.

U slučaju grčkog bankrota Irska i Portugalija trebale bi dodatnu pomoć izvana kako bi se zaštitile od posledica, što bi u petogodišnjem razdoblju moglo koštati 380 milijardi evra.

Znatnu podršku trebale bi i Španija i Italija, što bi moglo koštati dodatnih 350 milijardi evra. Znatno bi se povecali i troškovi dokapitalizacije banaka, koji bi mogli lako dostići 160 milijardi evra, stoji u dokumentu ove vodeće međunarodne bankarske organizacije.

Ako ne dobije podršku, Evropska centralna banka verovatno će pretrpeti značajne gubitke, navodi se u dokumentu, uz procenu da izloženost centralne banke evrozone u Grčkoj iznosi 177 milijardi evra i da je time trostruko veća od njene kapitalne osnovice.
XS
SM
MD
LG