Dostupni linkovi

Redžepi traži pomoć EU za rešenje na severu KosovaMinistar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi zatražio je pomoć Evropske unije kako bi se rešio problem severa, naseljenog srpskim stanovništvom koje odbija da prizna kosovske institucije, preneo je danas prištinski dnevnik Koha ditore.

Redžepi je pred Komisijom Skupštine Kosova za evropske integracije dodao da je za delovanje kosovskih institucija na severu neophodna koordinacija sa međunarodnim faktorom.

"Vlada Kosova očekuje od Evropske unije da izvrši pritisak na Srbiju radi rešavanja najvećeg problema u zemlji - stanja na severu", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, sever Kosova, gde institucije Prištine i dalje ne funkcionišu, izazov je za kosovsku vladu koji može da bude prevaziđen samo u koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

Kosovski ministar je govorio i o rastu šverca na severu Kosova, ocenivši da je bio u porastu tokom zime.

"Tokom leta i jeseni je bilo mnogo sporednih puteva (na severu Kosova)čiju je kontrolu duž zelene linije preuzeo Kfor, a kosovska policija, pogranična policija i carinici sa fitosanitarnom kontrolom, starali su se samo o graničnom prelazu. Zelenu liniju i dalje kontroliše Kfor na tom delu", rekao je Redžepi.
XS
SM
MD
LG