Dostupni linkovi

Jamajka: Kraljica Elizabeta ne treba da bude šef državePremijer Jamajke Poršia Simpson Miler rekla je da je sasvim u redu ako Britanija želi da se izvini za ropstvo i ponovila stav da kraljica Elizabeta Druga ne treba da bude šefa države članice Komonvelta.

"Nijedna rasa nije trebalo da bude izložena tome što su naši preci podneli u vreme ropstva. To je bilo strašno i brutalno. Mi smo slobodu izvojevali kroz znoj, krv i suze i sada smo slobodni", rekla je Milerova za Bi-Bi-Si.

Na pitanje da li Britanija treba da plati kompenzaciju Jamajci "za brutalne i ružne godine ropstva" zbog korištenja rada stotina hiljada robova na plantažama od 17. do 19. veka ona je rekla da ne zna da li je London u stanju to da plati, ali da je čula slične inicijative.

Milerova je istakla da 50 godina nakon sticanja nezavisnosti Jamajke, ropstvo argument da njena zemlja treba da postane republika.

Ona je to izjavila uoči posete britanskog prince Harija, koji se nalazi na turneji po zemljama Komonvelta na Karibima.

On će se između ostalog sastati i sa najbržim čovekom na planeti Juseinom Boltom na stazi na kojoj ovaj rekorder na 100 metara trenira.
XS
SM
MD
LG