Dostupni linkovi

General SAD upozorava na biološko oružje SirijeGlavni komandant SAD na Bliskom istoku general Džejms Matis, upozoriće danas Kongres o opasnosti smanjenja američkih mornaričkih snaga u toj oblasti i ukazati na to da pretnje od Irana i drugih zemalja zahtevaju više brodova i
kapaciteta za pomorsku raketnu odbranu.

Mornarički general Džejms Matis, šef Centralne komande SAD, će takođe navesti da Sirija ima "značajan" kapacitet hemijskog i biološkog oružja i hiljade ručnih raketnih bacača.

Matis će izneti svoje stavove danas pred Odborom za oružane snage Senata i Predstavničkog doma, proizilazi iz njegovog unapred pripremljenog izveštaja u koji je agencija AP imala uvid.

Matis piše u izveštaju da SAD mora da koristi svoju mornaricu i specijalne snage da održi manje, ali ipak jako vojno prisustvo na Bliskom istoku, uprkos predviđenom smanjenju američkog vojnog budžeta od oko 500 milijardi dolara u toku naredne decenije.

"Nagomilane pretnje od Irana -- od balističkih raketa, raketa dugog dometa, mina, malih čamaca, krstarećih raketa i podmornica, zahtevaju jače prisustvo na moru i kapacitet da se zaštite vitalne morske linije komunikacije", navodi Matis.

On je istovremeno opisao kako se pogoršava situacija u Siriji, delimično uz podsticaj Irana.

Rekao je da sve više jača mogućnost građanskog rata u Siriji i da su opcije za suočavanje sa tom situacijom "izuzetno izazovne".

Matisovo izlaganje podudara se sa sastancima koji se ove nedelje održavaju u Vašingtonu između američkog predsednika Baraka Obame i izraelskih lidera oko rastuće iranske pretnje i mogućnosti izraelskog preventivnog napada na Iran.

Američki zvaničnici smatraju da bi, za razliku od vojne akcije u Libiji prošle godine u kojoj je svrgnut Muamer Gadafi, vojna kampanja u Siriji bila mnogo teža, ne bi imala podršku Saveta bezbednosti UN i bila bi otežana zbog slabije koordinisanih opozicionih snaga u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG