Dostupni linkovi

Književno veče Zorana Ferića večeras u Beogradu


Gradska knjižnica u utorak, 6. marta u KC Gradu pred beogradsku publiku dovodi hrvatskog pisca Zorana Ferića.

Druženje sa Ferićem i Tijanom Spasić počinje u 20 časova.

Nakon dve knjige priča i dva romana, za koje je dobio najveće hrvatske prozne nagrade, Zoran Ferić je šest godina pisao svoj novi, dosad najambiciozniji roman, "Kalendar Maja".

Reč je o obimnoj knjizi koja je istovremeno i društvena hronika zagrebačkog života u drugoj polovini 20. veka, i hronika jedne burne i neobične ljubavi (čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti), i nostalgična priča o odrastanju. To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, starosti i slabosti.

Zoran Ferić je rođen 1961. godine u Zagrebu, gde je diplomirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Pored toga što je jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, Ferić je i srednjoškolski profesor književnosti, i voditelj Radionice kreativnog pisanja u poznatom zagrebačkom književnom klubu "Booksa". Objavio je zbirke priča "Mišolovka Walta Disneya" i "Anđeo u ofsajdu" (Nagrada Jutarnjeg lista), romane "Smrt djevojčice sa žigicama", "Djeca Patrasa" i "Kalendar Maja", te zbirku kolumni koje je pisao za Nacional, i u kojima analizira aktualne fenomene i bolesti današnjeg društva.

U pratećem programu biće prikazan film po izboru Zorana Ferića: francusko ostvarenje iz 1966, "Jedan čovek i jedna žena" (r. Klod Leluš, gl.uloge Žan-Luj Trentinjan i Anuk Eme).
XS
SM
MD
LG