Dostupni linkovi

Hrvatska: Cijene goriva probile psihološku granicu


U Hrvatskoj je gorivo u utorak ponovno poskupjelo i probilo tzv. psihološku granicu od 10 kuna.

Tako je najprodavaniji benzin eurosuper 95 na novoj rekordnoj razini - cijena mu je 10,77 kuna. Eurodizel je prvi put premašio cijenu od 10 kuna i prodaje se po 10,18 kuna. Poskupjelo je i loživo ulje i plavi dizel, što u očaj baca seljake i ribare.

Iako je sigurno da će poskupljenje goriva utjecati na ostale cijene i na standard građana, Vlada neće reagirati. Učinit će to kad litra benzina prijeđe 12 kuna, ponovio je ministar financija Slavko Linić.

Ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je kako Vlada objektivno ne može utjecati na cijenu goriva, no da u određenom trenutku može reagirati smanjenjem trošarina. No nije želio odgovoriti hoće li se to dogoditi kad litra benzina dosegne cijenu od 12 kuna. Samo je kratko komentirao - tu je granicu postavio Slavko Linić.

Cijene motornih benzina rastu već sedmo obračunsko razdoblje, odnosno od sredine prosinca prošle godine, dok je kod dizela bilo i nekih smanjenja, pa je neprestani rast zabilježen od početka ove godine.

U usporedbi s cijenama od sredine prosinca, eurosuper 95 skuplji je za oko 13 posto. Cijena eurodizela, pak, od početka ove godine porasla je za oko 8 posto.
XS
SM
MD
LG