Dostupni linkovi

Kratki film "Povratci" pobjednik ZagrebDoxa


ZagrebDox dobio je svoje pobjednike. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji osvojio je Poljak Krzysztof Kadlubowski za film "Povratci".

U samo sedam minuta taj crno-bijeli uradak donosi sve što treba, slika bez riječi kazuje cijelu priču, govori o svečanosti državnoga sprovoda na Varšavskom aerodromu, bez potrebe za pripovijedačevim glasom koji bi objasnio zbivanja u slici, stoji u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje dobio je još jedan poljski film o istoj tragediji - "Paparazzi" Piotra Bernasa - koji je u svom prvijencu prikazao agresivnost i bezobzirnost novinskih 'boraca za vijest', čijoj se neosjetljivosti uspješno suprotstavlja tiha sućut običnih prolaznika.

Posebno priznanje međunarodnog žirija dobio je i vizualno snažan i osjećajan latvijsko-gruzijski film "Ramin" Audriusa Stonysa o 75-godišnjem hrvačkom prvaku koji se prisjeća prošlosti.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog programa ZagrebDoxa dobio je bosanskohercegovački film "Jedan dan na Drini" Ines Tanović, koji je regionalni žiri ocijenio remek-djelom koje ne samo što prikazuje tragičnu povijest rata u Bosni nego svjedoči o šokantnim posljedicama svih ratova.

Posebna priznanja dobila su dva hrvatska filma ženskih redateljica, "Bosanoga (Sasvim slučajna smrt)" Morane Komljenović i "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević.

Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina dobio je tragikomični danski film "Oporuka" Christiana Sonderbyja Jepsena o tri brata koja od djeda nasljeđuju bogatstvo, u kojem su se, stoji u obrazloženju, autori na vrlo realističan način stopili s pričom i povezali s likovima.

Nagrada "Movies that Matter" za film koji na najbolji način promiče ljudska, prava pripala je meksičkom filmu "Mjesto moje malo" Tatiane Huezo o životu stanovnika gradića u ruralnom području Salvadora na završetku građanskog rata.

Posebno priznanje žirija Movies That Matter dobio je njemački film "Loše vrijeme" Giovannija Giommija o otočiću u Bengalskom zaljevu na kojem se smjestio bordel sa šezdesetak prostitutki zbog originalnog pristupa i pronalaženja ljudskog dostojanstva na najnevjerojatnijim mjestima.

"Nagradu mojoj generaciji", koju od ove godine dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije, dobio je mobitelom snimljen nizozemski film "Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam" Borisa Gerretsa, jer nadilazi granice između profinjene vizualnosti i jednostavne tehnologije, faktografskog i fikcionalnog, promatrača i promatranog.
XS
SM
MD
LG