Dostupni linkovi

Vlasti Pakistana traže od Interpola hapšenje Mušarafa


Vlasti Islamabada zatražile se zvanično od Interpola da izda nalog za hapšenje bivšeg pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa zbog ubistva bivše premijerke Benazir Buto, izjavio je u nedelju pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik.

"Uputili smo zvaničan zahtev Interpolu za hapšenje Perveza Mušarafa", rekao je Malik, koji je bio blizak saradnik Benazir Buto.

Benazir Buto, dva puta premijer 90-ih godina, ubijena je 27. decembra 2007. godine u samoubilačkom napadu u trenutku kada je napuštala predizborni skup kod Islamabada.

General Mušaraf, koji je došao na vlast posle vojnog puča 1999. godine, smenjen je u avgustu 2008. godine i od tada živi u izgnanstvu u Londonu i Dubaiju. Pakistanske vlasti su ga upozorile da će biti uhapšen u slučaju povratka u zemlju.

Od kada je ubijena Benazir Buto, Malik zamera Mušarafu što je odbio da obezbedi bivšoj premijerki odgovarajuće obezbeđenje tokom predizborne kampanje i što joj je pretio telefonom pre nego što se ona vratila u zemlju u oktobru 2007. godine, dok je bila u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG