Dostupni linkovi

Optužnica za planiranje terorističkog napada na danski list


Danski državni tužilac Svend Larsen podigao je optužnicu protiv četiri osobe iz Švedske osumnjičene za planiranje terorističkog napada na zgradu danskog dnevnog lista "Julands-Posten" u centru Kopenhagena.

Tužilac u saopštenju navodi da su optuženi imali nameru da "ubiju veliki broj ljudi" u zgradi tog dnevnog lista u cilju "što većeg zastrašivanja stanovništva".

Oni su optuženi i da su svojim terorističkim aktom hteli da "destabilizuju ili unište osnovne političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture (danske) države".

Prema optužnici, grupa je planirala da otputuje u Kopenhagen opremljena velikom količinom naoružanja i municije, ali su 29. decembra 2010. godine uhapšeni, trojica u Danskoj, a jedan u Švedskoj.

Suđenje počinje u aprilu 2012. godine, a optuženi su jedan Šveđanin, jedan državljanin Tunisa nastanjen u okolini Stokholma, jedan državljanin Švedske poreklom iz Tunisa i jedan državljanin Švedske poreklom iz Libana.

List "Julands-Posten" je poznat po tome što je 2005. godine objavio 12 kontroverznih karikatura islamskog proroka Muhameda, koje su izazvale bes širom muslimanskog sveta kako prema Danskoj tako i prema samom listu.
XS
SM
MD
LG