Dostupni linkovi

En plus grupa traži 200 miliona evra za izlazak iz KAP-a


En plus grupa za izlazak iz Kombinata aluminijuma (KAP) traži da joj Vlada isplati sve što je od 2005. godine uložila u podgoričku fabriku i nikšićke Rudnike boksita, što je više od 200 miliona evra.

Izvršni direktor ruske grupacije, Aleksej Kuznjecov je u intervjuu za Dan kazao da Rusi od Vlade nisu dobili zvaničnu informaciju o nameri za raskid ugovora.

"Nadam se da ćemo uspeti mirnim putem sa Vladom da se dogovorimo i spasimo KAP, to jest uradimo sve da se nastavi proizvodnja. Za to postoje dobri preduslovi jer je fabrika prvi put nakon 2006. godine profitabilna", rekao je Kuznjecov koji je i predsednik odbora direktora KAP-a.

On tvrdi da KAP redovno plaća kamate i struju.

"Prošle godine smo platili sedam miliona evra duga, za kredite gde je Vlada bila garant. Ako Vlada pokuša da nas izbaci iz sastava akcionara bez odgovarajuće naknade, podnećemo nekoliko tužbi međunarodnim sudovima", poručio je Kuznjecov.

On je podsjetio da su Rusi kupili KAP i Rudnike boksita 2005. godine i u startu su, kako tvrdi, bili prevareni i naveo da je od 2005. godine u KAP i Rudnik boksita investirano više od 200 miliona evra.

"To je bio „živ“ novac, a ne subvencije ili povlastice. Novac je utrošen za modernizaciju KAP-a i pokrivanje operacionih gubitaka fabrike i rudnika", rekao je Kuznjecov.
XS
SM
MD
LG