Dostupni linkovi

Suđenje za nesreću kruzera: Kapetan bio bez naočara


Kapetan broda "Kosta konkordija", koji se nasukao kod obale Italije, nije nosio naočare u trenutku nesreće i zatražio je od prvog oficira da umjesto njega provjeri radar, rekao je danas njegov advokat, na prvom ročištu sudskog procesa protiv optuženih za nesreću kruzera.

Kruzer se nasukao kod toskanskog ostrva Điljo nakon što je udario u stijenu 13. januara kada je poginulo najmanje 25 ljudi, dok je sedam nestalo.

Tužilaštvo je optužilo kapetana Frančeska Sketina da je glavni krivac za nesreću broda na kome je bilo više od 4 200 putnika i članova posade jer je brod došao preblizu obale. Prvi oficir Ćiro Ambrozijo i još sedam oficira i zvaničnika kompanije koja je vlasnik broda "Kosta kruziz", takođe su pod istragom.

"Te večeri Sketino je ostavio naočare u kabini i više puta je tražio od Ambrozija da pogleda radar i provjeri kurs", rekao je Ambrozijev advokat Salvatore Katalano Rojtersu, pozivajući se na izjavu svog klijenta.

Katalano je rekao da je njegov klijent bio jedini oficir na brodu mosta koji je pokrenuo akciju i naredio evakuaciju prije nego što je kapetan odlučio šta da radi.

Katalano je govorio u toskanskom gradu Groseto gdje je danas održano predsudsko ročište. Niko od osoba pod istragom nije prisustvovao ročištu, kome su prisustvovale stotine rođaka žrtava, preživjeli i advokati svih strana.

Sketino je rekao da stijena u koju je kruzer udario nije bila na navigacionim mapama. Kapetan je priznao da je brodom došao preblizu obale, ali tvrdi da nije on jedini krivac za tragediju.

Tokom ročišta sudija je odredio više eksperata da analiziraju podatke iz crne kutije broda. Javni tužilac Frančesko Veruzio rekao je Rojtersu da će biti potrebno tri mjeseca da eksperti iznesu svoje rezultate.
XS
SM
MD
LG