Dostupni linkovi

Sakašvili: Normalizacija odnosa kad Rusija povuče vojnike


Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili rekao je da će rusko-gruzijski odnosi biti u potpunosti obnovljeni kada Rusija povuče vojnike iz Abhazije i Južne Osetije i poništi priznanje nezavisnosti ovih otcijepljenih republika, javila je agencija Novosti-Gruzija.

"Mi smo automatski prekinuli diplomatske odnose nakon dobro poznatih događaja u avgustu 2008. godine i mi ćemo ih automatski obnoviti čim Rusija prizna naš suverenitet i granice jedinstvene Gruzije", rekao je Sakašvili.

On je dodao da ako Rusija želi dijalog, onda to mora da učini sa gruzijskim narodom za koji je "oslobađanje okupirane gruzijske teritorije jedini uslov za razgovore".

Sakašvili je u utorak potpisao dekret o jednostranom ukidanju viza za Ruse koji putuju u Gruziju. Dekret koji je stupio na snagu u srijedu omogućava ruskim građanima da ostanu u Gruziji i do 90 dana bez viza.

Sakašvili je rekao da je Gruzija ukinula vize Rusima kako bi olakšala "ruskim državljanima gruzijskog porijekla da se sastanu sa svojim rođacima" i kako bi privukla ruske investicije u Gruziju.

Odnosi Rusije i Gruzije na najnižem su nivou od rata zbog Južne Osetije 2008. godine. Ipak, dvije zemlje potpisale su važan trgovinski sporazum prošle godine koji je omogućio Rusiji pristup u Svjetsku trgovinsku organizaciju nakon 18 godina pregovora.
XS
SM
MD
LG