Dostupni linkovi

Parlament Egipta bira komisiju za izradu ustava


Poslanici egipatskog parlamenta sastali su se danas kako bi izabrali članove ustavne komisije, a analitičari očekuju oštru debatu između islamista, koji imaju većinu u skupštini, i liberala.

Novi ustav trebalo bi da zamijeni stari koji je suspendovan odmah po dolasku na vlast vojnog savjeta nakon narodne pobune i rušenja režima predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru prošle godine.

Na izborima krajem prošle godine, koji se prema egipatskim izbornim propisima održavaju u tri runde, veliku većinu u parlamentu osvojili su islamisti i oni bi mogli stoga da imaju presudnu ulogu u izradi teksta budućeg ustava.

Muslimansko bratstvo je najstarija i najmoćnija islamska organizacija u Egiptu. Pripadnici njene Partije slobode i pravde osvojili su skoro polovinu mjesta u Donjem domu od 508 poslanika i 106 od 180 mesta u Savjetu šura.

Odmah iza te stranke je ultrakonzervativna Stranka salafita, a uspjeh te dvije političke formacije doprinio je da parlament ima izrazito islamski karakter.

Vojna vlast, koja nakon smjene vlasti upravlja zemljom, ima 90 poslanika, dok su najlošije prošle liberalne i sekularne vođe masovnih februarskih protesta.
XS
SM
MD
LG