Dostupni linkovi

Španija prijavila Google Evropskom sudu pravde


Najviši španski sud zatražio je danas od Evropskog suda pravde (ESP) da donese odluku o zakonitosti zahtjeva španskih građana da Google izbriše njihove podatke iz rezultata pretraživanja interneta.

Španski sud želi da ESP razjasni da li Goole treba da ukloni lične podatke iz indeksa svog pretraživača interneta i servisa vijesti čak i onda kada nije odgovoran za sadržaje prikazane u rezultatima.

Agencija za zaštitu podataka iz Madrida primila je više od 100 zahtjeva od španskih građana da njihovi podaci budu uklonjeni iz Googlevih rezultata pretraživanja svjetske mreže.

Među građanima koji su se žalili jeste i jedan plastični hirurg koji ne želi da se na Googlu pojavljuju reference na jednu njegovu neuspjelu operaciju.

Španske sudije zatražile su od ESP-a da odgovori da li žalbe treba da se podnesu u Kaliforniji, gdje se nalazi sjedište Googla.

Ovo je prvi slučaj prijavljivanja ovakvih žalbi najvišem evropskom sudu i mogao bi da ima dalekosežne posljedice po rad Google.

Pravo da se na internetu "bude zaboravljen" uneseno je u novu verziju pravilnika čije je usvajanje predložila Viviane Reding, evropski komesar za pravdu i fundamentalna prava. Pravilnik je trenutno na razmatranju u Evropskom parlamentu.
XS
SM
MD
LG