Dostupni linkovi

Predizborna pozicioniranja: Krivokapić vs Đukanović


Milo Đukanović i Ranko Krvokapić, foto: Savo Prelević
Milo Đukanović i Ranko Krvokapić, foto: Savo Prelević
Politička neslaganja u vladajućoj koaliciji koja upravlja Crnom Gorom već 14 godina, počela su na lokalnom nivou prije svega raskidom koalicija u Kotoru i Podgorici.

Do ozbiljnijih neslaganja je došlo u posljednjih par mjeseci što je rezultiralo različitim glasanjem poslanika Socijaldemokratske partije i Demokratske partije socijalista po više gorućih tema vezanih za bezbjednosni sistem, odnos prema Kombinatu aluminijuma i parlamentarnoj istrazi o korupciji prilikom privatizacije Telekoma.

Kulminacija u odnosima u vladajućoj koaliciji je nastupila izjavom predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića televiziji Vijesti - da sam vrh DPS-a vodi opasnu državnu politiku, po prvi put kritikovao šefa DPS-a Mila Đukanovića da vuče pogrešne privatizacione poteze, te da DPS svojim odlukama reaktivira partijsku državu.

"I politika (Filipa Vujanovića) oko himne i razgovora sa Borisom Tadićem i politika (Mila Đukanovića) oko privatizacije ne isključuju jedna drugu, obje su opasne državne politike", upozorio je Krivokapić.

Komentarišući kvalifikacije koje je izrekao Ranko Krivokapić na račun DPS-a i vrha te partije, poslanik Zoran Vukčević ocjenjuje nevjerovatnim, licemjernim i zabrinjavajućim i da takav odnos ne vodi ka demokratskoj Crnoj Gori.

"Govoriti da predsjednik partije Milo Đukanović i predsjednik države Filip Vujanović vode opasnu državnu politiku, a sa druge strane biti dio vlasti, zaista je nevjerovatno, ja bih se usudio da kažem i licemjerno. Ne možete tako jake ocjene dati a biti dio te vlasti i zajedno učestvovati svih ovih godina u istoj toj vlasti i dijeliti sve ono što je ova vlast uradila u proteklom periodu i sada odjednom izreći takve konstatacije da je to opasna politika i kada je u pitanju privatizacija i kada je u pitanju naimenovanje naših kolega na veoma važnim funkcijama u policiji i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Mislim da takav pristup zaista ne vodi jednoj demokratskoj Crnoj Gori i da takav pristup zaista nije svojstven onome što trebamo zajednički da podijelimo", navodi Vukčević.

Vlast kritikuje vlast

Nakon posljednjih Krivokapićevih konstatacija, te prethodnih razmimoilaženja u vladajućoj koalkiciji oko rješavanja suštinskih i teških političkih, bezbjednosnih i ekonomskih problema, postavlja se pitanje perspektive aktuelne vladajuće koalicije.

Zoran Vukčević o toj perspektivi kaže da će se njegova partija i prema ovom problemu odnijeti odgovorno i donijeti prave odluke:

"Svjedoci smo toga da je gospodin Krivokapić rekao da oni ostaju i dalje dio vlasti, a o istoj toj vlasti izrekao takve ocjene koje su u najmanju ruku
Koalicijska Vlada Crne Gore
Koalicijska Vlada Crne Gore
zabrinjavajuće, veoma je teško konstatovati u ovom trenutku šta će se desiti."

U opozicionim strankama, između ostalog, ocjenjuju da su vidljive tenzije u vladajućoj koaliciji, a da manji koalicioni partner sukobljavanjem sa Đukanovićevom partijom zauzima pozicije pred moguće vanredne izbore.

Prema riječima Vasilija Laloševića, potpredsjednika Socijalističke narodne partije, bez obzira na to Crna Gora se nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji.

"Definitivno da tenzije unutar koalicije postoje i one su se vidjele i prilikom rasprave o Zakonu o policiji, prilikom izjava o KAP-u i oko izbora direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Mislim da će sve ovo rezultirati još jačim tenzijama a da li će doći do raskida koalicije ili da li će gospoda sačekati nove izbore to ćemo imati prilike svi da vidimo", kaže Lalošević.

SDP je osjetio da se bliži kraj u koaliciji, a ujedno ta partija priprema svoj samostalan izlazak na predstojeće izbore, ocjenjuje komentarišući oštru retoriku u vladajućoj koaliciji Slaven Radunović, potpredsejdnik Nove srpske demokratije.

"Već ima u DPS puno snaga koje ne bi bile sretne da se ponovo ide u koaliciju sa SDP-om i oni su toga svjesni i mislim da pripremaju teren. Oni su kada su god htjeli imali kartu, odnosno zlatni glas da ne odobre bilo koju privatizaciju, mogli su da obore Vladu kada su god htjeli, ako su smatrali da je bilo loših stvari za državu, a bilo je loše. Mnoge stvari koje su zajedno uradili sa DPS-om su vrlo loše a ceh ćemo da plaćamo vjerovatno decenijama", zaključuje Radunović.
XS
SM
MD
LG