Dostupni linkovi

U Iranu počeli parlamentarni izbori


U Iranu se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima oko 48 miliona Iranaca bira 290 poslanika, ali posmatrači ne očekuju iznenadjenja pošto je posle predsedničkih izbora 2009. praktično eliminisana gotovo cela reformatorska opozicija.

Oko 3.400 kandidata učestvuje na izborima, koje bojkotuju glavni reformistički pokreti iz opozicije uz znak protesta zbog represije koju vlada sprovodi nad opozicijom nakon reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika države 2009.

Izlaskom na izbore, narod "treba da pokaže odlučnost u suprotstavljanju neprijatelju", istakao je u sredu vrhovni verski vodja Irana, ajatolah Ali Hamnei, misleći na suprotstavljanje Irana medjunarodnoj zajednici po pitanju svog nuklearnog programa.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2008. izlaznost je bila 55,4 odsto. U odsustvu verodostojnih anketa, više zvaničnika je prognoziralo da će izlaznost ovog puta biti veća, 60 odsto.

U predizbornoj kampanji nisu pominjana ekonomska ni socijalna pitanja, iako je inflacija veća od 20 odsto, a nezaposlenost, prema zvaničnim podacima, 12 odsto.
XS
SM
MD
LG