Dostupni linkovi

Ešton: Ceo region približiti Evropskoj uniji



Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da je glavni cilj dijaloga Beograda i Prištine da se Srbija i Kosovo približe EU.

"Pre samo desetak dana ovde je postignut istorijski sporazum o regionalnom predstavljanju i kontroli prelaza", rekla je Eštonova u kratkom obraćanju novinarima posle susreta sa kosovskim premijerom u Briselu i dodala da je to "veliki korak napred".

"Cilj je da se dve strane približe EU, uspostave saradnju i, što je najvažnije, da se poboljšaju uslovi života za stanovništvo", rekla je Eštonova i naglasila da je prevazilaženje istorijskih podela i strahova putem saradnje evropski put kojim bi sve zemlje regiona trebalo da krenu.

Ona je takođe rekla i da se nada da će uskoro početi rad na studiji izvodljivosti za Kosovo. "Pred vama je još uvek dug put, ali ste upravo prešli važnu deonicu", rekla je Eštonova obraćajući se kosovskom premijeru.

Tači je izjavio da je budućnost Kosova i Srbije, kao i svih zemalja u regionu u EU i NATO, i saglasio se da je postizanje sporazuma sa Beogradom bio događaj od ključne važnosti.

"Bio je to težak korak zbog tereta prošlosti, ali je bio neophodan radi zajedničke evropske perspektive", rekao je Tači, koji će se kasnije danas sastati i sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom
XS
SM
MD
LG