Dostupni linkovi

Istraživanje: Naprednjaci jači od Demokratske stranke


Demokratska stranka i Srpska napredna stranka vodile bi "mrtvu trku" kada bi se parlamentarni izbori održali narednog vikenda, pokazuje najnovije istraživanje "Stratedžik marketinga".

Naprednjaci u savezu sa Novom Srbijom Velimira Ilića i dalje su prvi, ali je njihova prednost u odnosu na demokrate i njihove partnere, Čankov LSV i Ljajićev SDP, sada pala na jedan procenat.

Za koaliciju SNS-NS glasalo bi 32 odsto birača, dok bi koalicija na čelu sa DS-om osvojila 31 odsto, pokazalo je ovo istraživanje, sprovedeno krajem februara, a u koje je list Pres imao uvid.

Na trećoj poziciji nalazi koalicija SPS-PUPS-JS, za koju bi glasalo 11,5 odsto birača.

Pojedinačno, prema istraživanju, najjača stranka je SNS, za koju bu glasalo 31 odsto birača, a DS ima 27,5 odsto podrške u biračkom telu.

Zatim sledi LDP sa osam odsto, dok SRS ima sedam odsto podrške, a DSS pet odsto podrške.

Kada bi nastupali samostalno na izborima, uz radikale, cenzus bi prešli sigurno još samo socijalisti sa 7,5 odsto glasova.

Ostale stranke, uključujući i URS, ne bi prešle izborni prag i ostale bi bez poslaničkih mandata, jer analiza pokazuje da bi URS osvojio tek tri - četiri odsto glasova.

Svi ostali politički akteri, prema istraživanju, imaju daleko manju podršku građana Srbije i na ulazak u parlament mogle bi da računaju još samo četiri liste.

Prema rezulatatima, pokret Dveri, sa dva odsto podrške, uživa veću popularnost među građanima od PUPS-a i NS-a koji imaju po 1,5 odsto.
XS
SM
MD
LG