Dostupni linkovi

Hrvatska: PDV zvanično 25 posto, počela poskupljenja


Od danas je PDV u Hrvatskoj povećan na 25 posto. Tako Hrvatska, nakon Mađarske i Islanda, ima najveću stopu PDV-a u Europskoj uniji.

To će mnogi iskoristiti za povećanje cijena svojih proizvoda. Ministar financija Slavko Linić jučer je izjavio da će povećanja stope PDV-a za neke proizvode značiti višu cijenu, ali da ti proizvodi nisu od životne važnosti za građane. Ono što je važno za PDV i što građani moraju shvatiti je da se povećanjem PDV-a nije išlo u rastrošnost, nego da se pokušaju otvoriti radna mjesta i sredstva vratiti privredi kako bismo krenuli s investicijama, istaknuo je.

Ono što se zasad zna - u Zagrebu je poskupio javni prijevoz i voda, u Rijeci parkiranje, a ni ostali gradovi vjerojatno neće biti pošteđeni poskupljenja.

Rast PDV-a sa 23 na 25% građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto. Doznaje se u to Hrvatskoj elektroprivredi i Gradskoj plinari Zagreb iz kojih poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda, javlja HRT.
XS
SM
MD
LG