Dostupni linkovi

Danas Dan nezavisnosti BiH



Dan nezavisnosti se obilježava od 1. marta 1992. godine, kada je voljom 64 odsto građana BiH, ova bivša jugoslovenska republika postala "nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda".

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Povodom Dana nezavisnosti, danas će u Sarajevu biti održana svečana akademija, a Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović će položiti cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, mezarje Kovači, spomen-obilježje poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva i organizovati svečani prijem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj dan je Bosna i Hercegovina, izraženom voljom većine svojih građana, postala nezavisna i suverena država. Obaveza svih nas je da damo puni doprinos njenoj izgradnji i jačanju, te da osiguramo punopravno članstvo BiH u NATO-u i EU. Bosna i Hercegovina je naša domovina i neka joj je sretna jubilarna 20-godišnjica nezavisnosti, sa željom da njoj i njenim građanima naredne godišnjice budu još bolje i sretnije", saopštio je Komšić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dan nezavisnosti BiH praznik bošnjačkog naroda. U RS danas je radni dan.
XS
SM
MD
LG