Dostupni linkovi

Polančec svjedoči na suđenju SanaderuNa suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom zaratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a, trebao bi svjedočiti njegov negdašnji bliski suradnik i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Istraga zbog sumnje da je bivši premijer od čelnika mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadija uzeo 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini pokrenuta je lani u lipnju, dok je Sanader još bio u pritvoru u Austriji.

Uz Sanadera i Hernadija istragom je bio obuhvaćen i Polančec, koji je tada izjavio da je prevaren i izmanipuliran ako je točno da je bivši premijer primio mito. Rekao je i da tijekom pregovora s MOL-om o izmjeni međudioničarskog ugovora nije imao mandat za odlučivanje te da su sve ključne odluke donesene na Predsjedništvu HDZ-a i u užem kabinetu Vlade pa mu nije jasno kako je opet samo on osumnjičen. Tri mjeseca poslije USKOK je obustavio istragu protiv njega uz obrazloženje da nisu pronađeni dokazi da je pomagao Sanaderu u kaznenom djelu niti da je ostale članove vlade doveo u zabludu prilikom izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om.

Osim za navodno primanje mita od direktora MOL-a, Sanaderu se sudi i za ratno profiterstvo, to jest uzimanje provizije od austrijske Hypo banke za kredit koji je Hrvatska 1995. u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.
XS
SM
MD
LG