Dostupni linkovi

Odbor u Evropskom parlamentu: U raspravi o BiH dominiralo pitanje vehabija


Članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u srijedu su raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH i pozvali čelnike te zemlje da se dogovore o reformskom putu koji treba osigurati funkcionalnu državu i njen put prema Evropskoj uniji.

Rasprava je vođena o nacrtu izvještaja koji je sastavila Doris Pack, njemačka demokršćanska zastupnica. Na njen izvještaj koji je predstavljen sredinom ovog mjeseca podneseno je 112 amandmana, a najveći dio rasprave posvećen je osudi vehabizma i svih drugih oblika ekstremizama, javila je Hina.

Čelnici političkih skupina dogovorili su kompromisni amandman o tom pitanju, koji je u raspravi dobio široku podršku. U tom amandmanu Evropski parlament poziva "vlasti BiH da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja u tijesnoj saradnji s međunarodnom zajednicom; izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija zajedno sa svim drugim ekstremističkim tendencijama na zapadnom Balkanu; pozdravlja se hutba reisu-l-uleme BiH iz novembra 2011. u kojoj su osuđeni terorizam i nasilje kao neprijateljski činovi protiv islama i njegovih načela i vrijednosti i traži od svih odgovornih vlasti zemlje da nastave tim putem; poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području Zapadnog Balkana".

U izvještaju i u podnesenim amandmanima poziva se međunarodna zajednica da razmotri potrebu i nađe rješenje za "ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)", ali da se pritom ne smije ugroziti stabilnost zemlje.

Vanjskopolitički odbor će o Nacrtu rezolucije glasati u četvrtak i nakon toga uputiti na glasanje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG