Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore prihvatila odluku o preuzimanju duga KAP-a


Skupština Crne Gore prihvatila je danas odluku crnogorske vlade da preuzme dug Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), u iznosu od 22 miliona eura Deutche banci.

Parlament je, takođe, usvojio prijedlog zaključaka poslaničkih klubova vladajućih partija - Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) o budućnosti KAP-a.

Za odluku i zaključke glasalo je 48 poslanika, 13 su bili protiv, a 19 uzdržani.

Opoziciona Socijalistička narodna partija je posle prihvatanja odluke Vlade o preuzimanju duga KAP-a predložila inicijativu o povjerenju vladi, te je crnogorski parlament počeo novu vanrednu sjednicu na kojoj se raspravlja o tom pitanju.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je precizirao da Skupština odlukom da vlada preuzme dug samo potvrđuje konkretnu međunarodnu obavezu države Crne Gore, a o svakoj drugoj obavezi će se, takođe, pojedinačno izjašnjavati, kad za to bude potrebe.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je u završnoj riječi ocenio da je današnja rasprava o KAP-u pokazala "apsolutnu saglasnost" da ta kompanija treba da opstane.

Odluka i zaključci Vlade, verifikovani danas i u Skupštini, predviđaju raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), odnosno, EN plus grupom, i to, kako je navedeno, "na najefikasniji način".
XS
SM
MD
LG