Dostupni linkovi

Davutoglu poručuju Sarkoziju da ne podnosi novi zakon o genocidu


Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu poručio je francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju da ne pokušava da podnese novi nacrt zakona o krivičnom kažnjavanju negiranja genocida nad Jeremenima, pošto je takav zakon juče poništio francuski Ustavni savjet.

Ustavni savjet Francuske juče je ukinuo zakon usvojen u januaru prema kojem se uvode krivične kazne za one koji negiraju genocid, uključujući i turski genocid nad Jermenima 1915. godine za vrijeme Otomanskog carstva, ocijenivši da je u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

"Sarkozi je već suviše forsirao svoju sreću. Ako još nastavi to će izgledati kao proglašenje rata francuskoj kulturi, francuskom pravu i francuskoj vladavini prava", rekao je Davutoglu u razgovoru za tursku televiziju TRT.

Davutoglu je rekao da je Sarkozi prethodno proglasio rat slobodi mišljenja i istoriji, a sada bi proglasio rat Ustavnom svijetu.

Kancelarija francuskog predsjednika je odmah saopštila da je predsjednik Sarkozi naložio vladi da pripremi novi tekst zakona koji će uzeti u obzir stav Savjeta.
XS
SM
MD
LG