Dostupni linkovi

Sirijske snage pripremaju novu ofanzivu na Homs


Snage sirijske vlade se pripremaju za novu ofanzivu na Homs , rekao je aktivista opozicije.Asadove snage se okupljaju na ulazima Baba Amra i El Halidijeha, rekao je Omar Homsi, sirijski aktivista za DPA.

Ovaj potez je uslijedio preko noći nakon što su Ujedinjene nacije (UN) objavile da je više od 7.500 osoba stradalo u nemirima u Siriji od početka ustanka.

Vojne snage su preko noći uklonile kontrolne punktove u blizini dva pobunjenička područja, što upućuje na to da će sigurnosne snage ponovo izvršiti ofanzivu.

Homs, kojem je dat nadimak "prijestonica sirijske revolucije", postao je meta stalnih napada vladinih snaga od početka protesta u martu prošle godine.

U međuvremenu, ranjeni britanski novinar Paul Conroy, koji je prebačen iz Homsa u Liban u utorak, trenutno se odmara u rezidenciji britanskog ambasadora u Bejrutu.

Aktivisti na sjeveru Libana kazali su za DPA da se ulažu napori da se ranjena francuska novinarka Edith Bouvier također prebaci iz Homsa u Liban.

Ovo dvoje novinara je ranjeno prošle sedmice u Baba Amru u Homsu u napadu vladinih snaga, kada su strani dopisnici Marie Colvin i Remi Ochlik poginuli.
XS
SM
MD
LG