Dostupni linkovi

Dragan Obrenović osuđen za Srebrenicu oslobođen u Hagu


Haški tribunal oslobodio bivšeg oficira Vojske RS Dragana Obrenovića prije isteka kazne od 17 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u Srebrenici.

Odluku o Obrenovićevom oslobadjanju donio je u septembru 2011. godine tadašnji predsednik Tribunala Patrik Robinson, ali je ona do danas bila pod pečatom, saopšteno je iz Tribunala u Hagu.

Obrenović je oslobođen iako nije izdržao dve trećine kazne, što je u dosadašnjoj praksi Tribunala bio nužan uslov za prevremeno oslobađanje. U trenutku oslobađanja, Obrenoviću je isteklo više od polovine kazne.

Sudija Robinson obrazložio je da je takvu odluku donio zbog Obrenovićeve "izuzetne saradnje" s haškim tužilaštvom, a uprkos veoma velikoj težini zločina za koje je osuđen nakon što je priznao krivicu.

Obrenović je u maju 2003. priznao krivicu za učešće u progonu srebreničkih Muslimana, uključujući i ubistvo 7.000 zarobljenika u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad. U decembru 2003. osuđen je na 17 godina zatvora, a u junu 2004. prebačen je u Norvešku na izdržavanje kazne.

Poslije nedelju dana suđenja, Obrenović je priznao da je kriv za najtežu i sveobuhvatnu tačku optužnice - progon Muslimana na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, a tužioci su, u okviru nagodbe, preostale optužbe povukli.
XS
SM
MD
LG