Dostupni linkovi

Jeremić: Nadamo se potvrdi kandidature


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da će Srbija dobiti status kandata za članstvo u EU i da će nesporazum sa Rumunijom po pitanju vlaške manjine biti brzo rešen.

Gostujući putem video linka u dnevniku BBC-a, Jeremić je, zamoljen da prokomentariše insistiranje Rumunije da podršku za status kandidata Srbiji veže za poboljšanje položaja vlaške manjine u Srbiji, rekao da se radi o nesporazumu i da to pitanje neće ugroziti evropski put Srbije ili dobrosusedske odnose.

"Mi shvatamo primedbe ozbiljno i radimo na rješavanju tog pitanja sa evropskim partnerima, uključujući Rumuniju. Ali, ono što je značajno je da su ministri spoljnih poslova EU donijeli preporuku Evropskom savjetu i mi se nadamo da će šefovi država ili vlada EU potvrditi Srbiji status kandidata", rekao je srpski ministar.

Na pitanje kako kao ministar jedne suverene zemlje gleda na primedbe Rumunije koje se tiču stvari poput televizijskog programa, nastave, religije, Jeremić je ponovio da je reč o nesporazumu.

"Zaista mislim da je riječ o zabuni i nesporazumu. Mi radimo sa Rumunijom, koja je naš prijatelj i sused, na rješavanju ovog pitanja," rekao je on.Jeremić je još naglasio da se Srbija u ovom trenutku koncentriše prije svega na reforme koje treba da sprovede.
XS
SM
MD
LG