Dostupni linkovi

Ešton: EU povlači ambasadore iz Bjelorusije


Zemlje članice EU povući će sve svoje ambasadore iz Minska na konsultacije, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

"Odlučila sam, zajedno sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim, da ćemo pozvati na konsultacije naša dva ambasadora", navodi se u saopštenju.

Bjelorusija je prethodno zatražila odlazak šefa delegacije EU i ambasadora Poljske i opozvala svoje ambasadore iz Brisela i Varšave.

Odluka Minska da zatraži odlazak evropskih ambasadora i opozove svoje ambasadore uslijedila je posle jučerašnje odluke EU da uvede nove sankcije za 21 bjeloruskog zvaničnika zbog ugrožavanja ljudskih prava koje sprovodi režim predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u međuvremenu je izjavio da ovakva odluka Minska predstavlja "neprijateljski čin", javila je agencija France press.

Na "crnoj listi" EU zbog represije civilnog društva već se nalazi 210 osoba u Belorusiji.

Belorusija je danas pak optužila Evropsku uniju da se, odlukom da povuče evropske ambasadore iz te zemlje, odlučila za "zoštravanje tenzija" sa Minskom, ocijenilo je belorusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Nervozna reakcija Evropske unije ukazuje na to da je Brisel odabrao put zaoštravanja tenzija", izjavio je portparol Ministarstva Andrej Savinih.
XS
SM
MD
LG