Dostupni linkovi

Ranjena francuska novinarka i dalje u Siriji


Francuska novinarka Edit Buvije koja je ranjena prošle sedmice u Homsu i dalje je u Siriji, saopštio je francuski list "Figaro" za koji ona radi, nakon što je predsednik Nikola Sarkozi sinoć demantovao svoju raniju izjavu da je novinarka evakuisana u Liban.

"Buvije nije u Libanu, već je i dalje u Siriji", rekao je izvor iz uprave francuskog dnevnika za Agenciju Frans pres.

Na vebsajtu "Figaroa" se navodi da francuska ambasada u Bejrutu ne može da potvrdi "glasine" o tome da je novinarka prebačena u Liban iz Sirije.

Sarkozi je juče najpre potvrdio izveštaje da je Buvije evakuisana u Liban iz centra antirežimskih protesta u Siriji, koji je pod opsadom režimskih snaga već četvrtu nedelju, ali je u kasnije to demantovao, ističući da je situacija "nejasna" i "komplikovana" i da je teško uspostaviti linije komunikacije.

"Nije potvrđeno da je ona bezbedna u Libanu", kazao je Sarkozi, ističući da se radi na tome da novinarka bude evakuisana.

Jedan libanski zvaničnik ranije je rekao za francusku agenciju da je Buvije tokom noći stigla u Liban iz Homsa, zajedno sa britanskim fotoreporterom Polom Konrojem, koji je takodje povredjen prošle srede u tom gradu, kada su ubijena dva zapadna novinara.

List "Sandej tajms", za koji Konroj radi, potvrdio je da je njegov fotoreporter u Libanu.
XS
SM
MD
LG