Dostupni linkovi

Novi protest sindikata u Grčkoj


Vodeći grčki sindikati u javnom i privatnom sektoru održaće danas tročasovni prekid rada zbog najnovijih restriktivnih mera vlade koje su usvojene u parlamentu i u znak solidarnosti sa kolegama u Evropi.

Vodeće sindikalne konferederacije GSEE i ADEDY, koje imaju oko dva miliona članova, na ovaj način žele da izraze i solidarnost sa evropskom mobilizacijom radnika i službenika protiv mera štednje koje su pogodile mnoge zemlje na starom kontinentu.

Prema najavama, sindikati su pozvali na tročasovni prekid rada koji počinje u podne, a za uveče se planira protest na centralnom trgu Sintagma, ispred zgrade parlamenta.

"Sindikati u Grčkoj još jednom će dići svoj glas sa Evropljanima protiv neoliberalne politike i založiti se za ravnopravnu i fer Evropu", istakli su vodeći sindikata u svom saopštenju.

Nezavisno od ovog protesta, lekari su započeli jednodnevni štrajk u znak protesta zbog smanjenja budžetskih izadata za zdravstvo.

Sadašnja vlada premijera Lukasa Papadimosa je bila prisiljena da preduzme oštre mere štednje kako bi zemlja izbegla bankrot, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima koje traje već dve godine.
XS
SM
MD
LG