Dostupni linkovi

Rumunski šef diplomatije: Nije reč o blokadi već o garancijama


Rumunija nije blokirala odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, već samo traži "normalne" garancije za vlašku zajednicu u Srbiji, izjavio je šef rumunske diplomatije Kristijan Đakonesku.

"Nije reč o blokadi", kazao je Đakonesku navodeći da je "Rumunija zauzela opravdanu poziciju da stane u odbranu prava manjina u regionu zapadnog Balkana, koji ima složenu istoriju u toj oblasti".

Đakonesku je za Agenciju Frans pres istakao da je Rumunija pristala na preporuku da se Srbiji odobri status kandidata pošto je dobila uveravanja da će Evropska komisija, između ostalog, sačiniti izveštaj o napretku u pogledu prava manjina do septembra ove godine.

Šef rumunske diplomatije je, takođe, izrazio uverenje da će Rumunija i Srbija "što je pre moguće" potpisati protokol o manjinama. Pored toga, Đakonesku je potvrdio da će Rumunija lobirati za podršku na predstojećem samitu kako bi promenila odluku EU da ne odobri Bukureštu da se priključi "šengenskoj zoni".

AFP navodi da je sef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izrazio žaljenje što danas nije donesena odluka o kandidaturi Srbije zbog stava Rumunije, ističući da "to nije evropski duh".
XS
SM
MD
LG