Dostupni linkovi

Jat osuđen zbog diskriminacije i zlostavljanja pilota


“Jat ervejz” dužan je da zbog diskriminacije i zlostavljanja isplati pilotu Aleksandru Pfajferu (52) više od 3,8 miliona dinara, na ime naknade materijalne štete, troškova postupka i kamate.

Ovo je prva presuda doneta u Višem sudu u Beogradu, kojom je utvrđeno da je tuženi diskriminatorski postupao prema tužiocu, od kada je na snagu stupio Zakon o zabrani diskriminacije aprila 2009. godine.

Pilot-kapetan „Jat ervejza” Aleksandar Pfajfer (49) 29. juna podneo je Četvrtom opštinskom sudu tužbu protiv te kompanije zbog, kako tvrdi, „sistematske diskriminacije i zlostavljanja na radu jer je Nemac i katolik”.

Sud je utvrdio da je “Jat”, kako se navodi u presudi, sa Pfajferom prekinuo svaki normalan vid komunikacije, u nekoliko navrata ga je službeno zvao na razgovore, pa je iste odbio da održi, doneo je nezakonito upozorenje pred otkaz ugovora o radu, prestao je da ga uredno obaveštava o njegovim letovima, bez ikakvog obrazloženja umesto na letenje uputio ga je na nastavu...

“Jat” je, dodaje se, pilota godinama nazivao pogrdnim i uvredljivim imenima “general Ler” (po generalu koji je 6. aprila 1941. organizovao bombardovanje Beograda), “Šicer” i “Švaba”.
XS
SM
MD
LG