Dostupni linkovi

Mediji: Tajna američka optužnica protiv Asanža


Američki tužioci sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, javljaju australijski mediji. Mediji se pozivaju na poverljive elektronske poruke.

Reč je o jednom od mnogih mejlova američke kompanije "Stratfor" koja se bavi geopolitičkim analizama, koje je "Vikiliks" počeo da objavljuje u ponedeljak.

"Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Asanža", navodi se u mejlu koji je potpredsednik u "Stratforu" za obaveštajna pitanja Fred Barton uputio analitičarima ove kompanije, piše dnevnik "Sidnej morning herald".

List, koji ima pristup mejlovima, naveo je da je ovaj komentar od 26. januara prošle godine dat kako odgovor na medijske izveštaje o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv "Vikiliksa", a informacija je data uz zahtev da se ne objavljuje.

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze sa američkim obaveštajnim i policijskim agencijama.

Asanž, državljanih Australije, čeka odluku Vrhovnog suda Britanije po osnovu njegove žalbe na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za silovanje.
XS
SM
MD
LG