Dostupni linkovi

Evropski parlament: Dva amandmana o vehabizmu


Evropski parlament, na Komitetu za vanjske poslove, razmatrat će danas izvještaj izvjestioca za BiH Doris Pack o BiH na koji je podneseno 112 amandmana, među kojima i dva koja se odnose na pitanje vehabizma.

Amandmanom, koji je predložila Packova, Evropski parlament izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija koji potkopava i interese muslimanske zajednice, te poziva Islamsku zajednicu i vlasti BiH da se bore protiv ekstremizma u uskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom.

Drugi amandman, koji se odnosi na pitanje vehabizma u BiH, u ime socijalista u Evropskom parlamentu podnijela je Emine Bozkurt, izvjestilac za BiH u sjenci iz grupacije socijalista i demokrata.

Prema ovom amandmanu, Evropski parlament osuđuje oružani napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine koji je počinio vehabija iz Srbije i pozdravlja što su vlasti BiH uhapsile napadača odmah nakon incidenta.

Evropski parlament, kako je navedeno u amandmanu Bozkurtove, primjećuje da u regionu postoje ekstremističke tendencije i poziva na dizanje svijesti o tome, istrage i eliminaciju svih mogućih ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste i u cijelom regionu Balkana.

Parlamentarci će, nakon rasprave, prihvatiti jedan od dva predložena amandmana ili sastaviti kompromisni, koji će ući u tekst izvještaja, a kasnije, nakon glasanja, i u tekst rezolucije Evropskog parlamenta o BiH.

Na sastanku Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, Packova je ponudila amandman koji nije postojao u originalnom tekstu.

Packova je početkom februara, tokom prvog čitanja nacrta rezolucije, na inicijativu evropskog poslanika iz Holandije Bastijana Beldera, prihvatila da u izvještaj bude unesen poziv Islamskoj zajednici BiH da se "jasno negativno izrazi o rastu vehabizma".
XS
SM
MD
LG