Dostupni linkovi

Van Rompej: Sastanak s Tadićem potvrda predanosti


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je u utorak posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Briselu da taj susret pružio priliku da se još jednom potvrdi zajednička predanost ka evropskoj perspektivi Srbije.

On je u saopštenju posle sastanka naveo da je predsednik Tadić nastojao da Srbiju približi Europskoj uniji "s vizijom, hrabrošću i odlučnošću".

Van Rompej ocenio je da je Srbija ispunila tri zahteva koja je Evropski savet uputio 9. decembra 2011, a odnose se na regionalnu saradnju, integrisano upravljanje prelazima (IBM) i saradnju sa Euleksom i Kforom".

"U tom kontekstu, predsedniku Tadiću čestitam na uspesnom ishodu dijaloga Beograd-Priština koji je održan u Briselu od 22. do 24. februara 2012. godine", navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta.

"Želim odati počast obema stranama za donošenje dva važna sporazuma koji će doneti dugoročne političke i praktične prednosti za Srbiju, Kosovo i sve ljude u regionu. Nadam se da će Srbija nastaviti da podržava regionalnu saradnja i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu", istakao je Van Rompej.

"Moja je želja da Europski savet 1. i 2. marta potvrdi status kandidata Srbije", ističe se u saopštenju Van Rompeja.
XS
SM
MD
LG