Dostupni linkovi

Kacin: Osigurati brzo otvaranje pristupnih pregovora


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u utorak povodom preporuke o statusu kandidata da Srbija ima kapaciteta da postigne značajan napredak i da treba da osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Kacin je pošto su šefovi diplomatija članica EU preporučili Evropskom savetu da Srbiji dodeli status kandidata, ocenio da se Srbija uporno borila za status kandidata i ona ga u potpunosti zaslužuje".

"Srbija može i treba da bude ambicioznija. Potrebno je da se osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u EU i naročito poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i osnovnim pravima i pravdi i unutrašnjim pitanjima kako bi evropska perspektiva postala vidljivija i opipljiva građanima Srbije", navodi se u Kacinovoj izjavi dostavljnoj agenciji Beta.

On je ocenio da će evropske reforme doneti bolji život građanima, rast ekonomije Srbije, kao i napredak čitavom Zapadnom Balkanu, ali da je "vreme da Beograd ubrza reforme, pre svega kroz obezbeđivanje istinske vladavine prava u zemlji i jačanje borbe protiv sistemske korupcije".

Izvestilac Evropskog parlamenta dodao je da posle "nedavnog proboja" u dijalogu Beograda i Prištine, Kosovo više nije blokirano u regionalnoj saradnji i izrazio nadu da će "uskoro biti jos dobrih
XS
SM
MD
LG