Dostupni linkovi

Tadić: Čeka se stav Evropskog saveta


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Savet ministara Evropske unije "samo preporučio" da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i da "još postoji mogućnost da se poništri i ovakva preporuka".

"Ne treba reći da je sve gotovo, biće tek na Evropskom savetu, ja se nadam. Do tada treba da radimo kao što smo radili prethodnih 48 sati, kao što smo radili i prethodnih meseci ispunjavajući sve kriterijume". kazao je Tadić za beogradsku TV B92.

Povodom stava Rumunije da se naglasi obaveza Srbije da nađe rešenje za pitanje vlaške nacionalne manjine, on je rekao da ga ništa ne iznenađuje i poručio da Srbija neće odustati od poštovanja principa ljudskih prava.

"Niko u Srbiji ne može da ubedi bilo kog građanina da se izjasni na određeni način u nacionalnom smislu. Svako ima prava da se na popisu izjašnjava kao pripadnik bilo koje etničke grupe i to je pitanje ljudskih sloboda za koje smo se borili devedesetih godina. To je pitanje principa i od toga ne odustajemo", kazao je Tadić.

On je rekao da se u iščekivanju konačne odluke o kandidaturi 1. ili 2. marta neće baviti prognazama, optimizmom ili pesimizmom.
XS
SM
MD
LG