Dostupni linkovi

Lagumdžija:EU i NATO spoljnopolitički prioriteti BIH


Spoljnopolitički prioriteti BiH su punopravno članstvo u EU i NATO, kao i regionalna i dobrosusjedska saradnja, rekao je danas ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je u odvojenim sastancima sa ambasadorima Njemačke u BiH Ulrikom Marijom Knoc i Italije Rajmondom de Kardonom istakao da očekuje da će uskoro biti pronađeno rješenje za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić - Finci", te da BiH treba uskoro da preda aplikaciju za status zemlje kandidata za članstvo u EU, nakon čega će aktivnosti biti usmjerene na sticanje kandidatskog statusa.

Lagumdžija je na rekao da se očekuje rješavanje pitanja perspektivne vojne imovine da bi BiH što prije počela sa primjenom Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), što će imati i pozitivan uticaj na ekonomiju BiH.

Urlike Marija Knoc rekla je da je put prema punopravnom članstvu u EU dugotrajan, ali ispravan za BiH i da na tom putu BiH može računati na punu podršku Njemačke.

Rajmondo de Kardona rekao je da će Italija pružiti punu podršku BiH na njenom putu uključivanja u evroatlantske integracije.
XS
SM
MD
LG