Dostupni linkovi

Portugalija prošla treću kontrolu međunrodnih kreditora


Portugalski ministar finansija Vitor Gašpar rekao je danas da je Lisabon prošao treću kontrolu mjera međunarodnih kreditora, a koje su bile neophodne za prošlogodišnje dobijanje paketa finansijske pomoći vrijedne 78 milijardi eura.

"Ovaj pozitivan rezultat pokazuje naš kapacitet da primjenimo zahtijevani program uprkos nezadovoljavajućem sadržaju", rekao je Gašpar nakon sastanaka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema njegovim riječima, pošto su tri redovne revizije uspješno okončane, dobiće 48,8 milijardi eura od međunarodnih partnerima, među kojima su i 4,3 milijarde eura ostavljenih za rekapitalizaciju banaka.

Nakon kontrole zvaničnika EU, Evropske Centralne banke Lisabonu je u maju 2011. godine odobren paket finansijske pomoći ali je zauzvrat bilo neophodno sprovođenje oštrih mjera štednje i povećanje prihoda.

Programi štednje usporili su rast ekonomije i u proteklih nekoliko sedmica sve su prisutnije spekulacije da će Portugaliji biti neophodna nova pomoć, što je izazvalo povećanje kamata na zaduženje.
XS
SM
MD
LG