Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore nije usvojila zakon o policiji


Crnogorski parlament nije danas usvojio predloženi zakon o unutrašnjim poslovima, čime se odlaže izbor direktora policije koji je trebalo da bude biran na osnovu javnog konkursa.

Koalicioni partneri u vlasti, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija su na vladi postigli saglasnost oko zakona o unutrašnjim poslovima, ali je naknadno amandmanima reagovao veći koalicioni partner koji je tražio da direktora policije imenuje i razrješava vlada na prijedlog resornog ministra.

Vlada je 29. decembra imenovala Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Ranije je bilo najavljeno da će novi direktor policije biti izabran javnim konkursom na osnovu novog zakona o unutrašnjim poslovima, koji danas nije dobio podršku u parlamentu.

Novim zakonom je Uprava policije pozicionirana kao organ u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je predviđeno da direktor policije odgovara za svoj i rad policije ministru unutrašnjih poslova.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj upravi, koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine, izvršena je reforma sistema državne uprave sa ciljem racionalizacije i jedinstvenog uređenja strateških oblasti državne uprave.

Tim zakonom je propisano da se organi uprave, po pravilu, osnivaju kao organi u sastavu ministarstva.
XS
SM
MD
LG