Dostupni linkovi

Francuska:SB radi na nacrtu rezolucije o Siriji


Francuska je saopštila da će Savjet bezbjednosti UN danas započeti sa radom na nacrtu rezolucije za obustavu nasilja u Siriji, u okviru koje će biti tražen i humanitarni pristup žrtvama.

"U Savjetu bezbjednosti rad počinje danas na prijedlogu rezolucije o zaustavljanju nasilja u Siriji i humanitarnog pristupa najugroženijim lokacijama i ljudima. Nadamo se da se Rusija i Kina neće protiviti predloženoj rezoluciji", rekao je portparol francuskog Ministarstva vanjskih poslova Bernar Valero, dodajući da će pažnja biti usmjerena na opkoljeni grad Homs.

Rusija i Kina su 4. feburara stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se pozivalo na odlazak sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara el Asada.
Veto je izazvao nezadovoljstvo zapadnih sila, koje su zahtijevale reagovanje UN zbog pritiska javnosti usljed civilnih žrtava u gradu Homsu.

Valero je naglasio da je, zbog hitnosti situacije, "vrijeme da članice Savjeta bezbjednosti UN, bez izuzetka, zaustave varvarizam".

Neimenovani zapadni diplomata rekao je da određene zapadne vlade nastoje da bude usvojena bilo kakva rezolucija u koju će biti uključeni zahtjevi za okončanje nasilja, i da će uglavnom biti usmjerena prema sirijskoj vladi.
XS
SM
MD
LG