Dostupni linkovi

Tadić: Očekujem potvrdu za Srbiju


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio da je očekivao prepreke prilikom donošenja odluke o dobijanju kandidature i dodao da se i dalje radi na dobijanju pozitivne odluke.

“Nije jos završeno, mnogo toga je na stolu, ali radimo na pozitivnom ishodu”, izjavio je Tadić, ističuči da ne “želi da se bavi političkom prognozom”, ali ostaje suzdržan optimista. On će rekao da će tokom dana razgovarati sa svim relevantnim faktorima u Briselu i da je to glavni razlog njegve posete sedištu EU.

Komentarišući činjenicu da se rasprava o pitanju statusa za Srbiju odužila zbog insistiranja Rumunije da se u zaključke unese referenca na pitanje položja vlaške manjine u Srbiji, Tadić je rekao da “nije iznenađen” stavom Rumunije, ali da njihove primedbe smatra neopravdanim.

“Ovo je pitanje individualnih ljudskih prava”, rekao je Tadić, “a jedno od osnovnih individualnih prava je da vas niko ne prisiljava da se protiv svoje volje izjasnite kao deo nekog kolektiviteta”. "Srbija i Rumunija imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa, ali primedbe koje su sada iznete nisu opravdane", istakao je predsednik.

Tadić je rekao da smatra da je Srbija objektivno ispunila sve uslove i da očekuje da će evropske institucije potvrditi da je Srbija na pravom putu i dobeliti Srbiji statusa kandidata.

Premanjegovim rečima, Srbija je objektivno ispunila sve uslove, ne samo za kandidaturu već I za dobijanje datuma za početak pregovora o pridruživanju. “Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje”, istakao je Tadić.
XS
SM
MD
LG