Dostupni linkovi

Pet američkih država traži odštetu od BP


Pet američkih država i 116.000 pojedinaca od "British petroleuma" potražuje nadoknadu štete koju im je nanijelo izlivanje nafte u Meksičkom zalivu tokom 2010. godine.

Parnica je odložena za sedam dana, kako bi se postiglo vansudsko poravnanje. Ukoliko to ne bude moguće, predstoji veliki pravosudni spektakl koji bi mogao da potraje godinama.

Mediji prenose da je u pregovorima o vansudskom poravnanju u opticaju iznos od 14 milijardi dolara. Ukupan račun koji bi mogao da bude isporučen „British petroleumu” i još desetak firmi, partnera u poduhvatu istraživanja nafte u Meksičkom zalivu, mogao bi međutim da na kraju dostigne i 60 milijardi.

Izlivanje nafte koje je uslijedilo poslije eksplozije na istraživačkoj platformi „Deep water horyzont” 10. aprila 2010, okarakterisano je kao najveća ekološka katastrofa moderne ere. Poslije tog udesa, u kojem je poginulo 11 ljudi, nafta je iz bušotine na morskom dnu curila punih 78 dana.

Prema konačnim procjenama, na dnu zaliva i priobalju Teksasa, Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride, završilo je oko 780 miliona litara guste i masne tečnosti, nanoseći štetu čije će se posljedice još dugo osjećati.

Među tužiocima je i federalna vlada SAD, koja multinacionalnu korporaciju sa sjedištem u Londonu, koja je u momentu udesa bila najveće industrijsko preduzeće Velike Britanije, tereti za „veliki nemar” smatrajući da po relevantnim američkim zakonima treba da plati odštetu koja se mjeri desetinama milijardi dolara.

Odlučuje se o sudbini ove korporacije, koja je dosad već isplatila 6,1 milijardu dolara odštete za više od 200.000 pojedinaca i firmi.
XS
SM
MD
LG