Dostupni linkovi

UN: Pilaj traži hitnu obustavu sukoba


Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj zatražila je hitan prekid vatre u Siriji iz humanitarnih razloga, ocjenivši da se sitacija u posljednjih nekoliko sedmica ubrzano pogoršala.

Pilaj je na vanrednom sastanku Savjeta UN za ljudska prava rekla da je njena kancelarija primila izvještaje o masovnim hapšenjima u akcijama sirijske vojske i bezbjednosnih službi.U izvještajima se ukazuje na pogibije "nekoliko stotina ljudi od pokretanja novog napada početkom februara 2012. godine."

Pilaj je pozvala Siriju da okonča nasilje i dozvoli stranim posmatračima da uđu u zemlju, kao i da se omogući neometan rad humanitarnih agencija.

Sirijski ambasador u Ženevi napustio je sjednicu Savjeta za ljudska prava u znak protesta. On je prethodno rekao da se povlači iz ove "sterilne diskusije".

Ambasador Fejsal al Hamvi rekao je da su sirijskom narodu uvedene "nepravedne i jednostrane sankcije", koje onemogućavaju pristup lijekovima i gorivu, kao ni obavljanje bankarskih transfera radi kupovine zaliha.

Lokalni aktivisti za zaštitu ljudskih prava izjavili su da je u nasilju širom Sirije danas poginula najmanje 41 lice. Izvještaje sa terena nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, pošto su sirijske vlasti ograničile rad stranih medija.
XS
SM
MD
LG