Dostupni linkovi

Novi strip Aleksandra Zografa u Kulturnom centru Beograda


Predstavljanje stripa Aleksandra Zografa (Saše Rakezića) "Zigomar - maskirani pravednik" održaće se 28. februara u 19 časova u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Uz autora, na promociji će govoriti i teoretičar stripa Zdravko Zupan.

Sabrane epizode Zigomara – maskiranog pravednika, superjunaka srpskog stripa iz tridesetih godina prošlog veka objavioje Kulturni centar Pančeva.

"Mada se radi o „pozajmljenom“ junaku iz francuskih petparačkih romana sa početka istog veka, čija je slava misterioznog negativca došla sve do Japana, srpski autori Nikola Navojev, Branko Vidić i Dušan Bogdanović stvorili su autentičnog superheroja. Reč je o bogatom mladiću iz američkog visokog društva, koji postaje maskirani borac protiv nepravde u svetu.

Tako se, pored raznih paralela koje se povlače između našeg apokaliptičnog doba i tridesetih godina, može navesti i ova želja za pravednikom, bezinteresnim čovekoljupcem koji kažnjava zlikovce širom sveta. A ukoliko postoji svest o neostvarivosti ove fantazije tada, kao ni danas, potreba za emotivno-psihološkim pročošćavanjem kroz strip time je samo naglašenija.

Treba pomenuti da se Zigomar pojavljuje istovremeno sa klasičnim junacima ovog žanra, samo tri godine nakon Fantoma, a istovremeno sa Betmenom (maja 1939) i da je prvi superheroj koji dobija maloletnog pomoćnika, kineskog dečaka Či-Janga", navodi se u predgovoru.
XS
SM
MD
LG