Dostupni linkovi

Lagumdžija namjerno izbjegao susret sa hrvatskim premijerom


Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je u ponedjeljak kako je izbjegao dolazak na radni ručak s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem jer mu zamjera da je njegov prvi službeni posjet "isuviše nacionalno obojen".

"BiH nije jednostavan zbroj tri etničke grupe. BiH se sastoji ne samo od tri konstitutivna naroda nego i od četiri milijuna građana i za moj ukus previše je danas bilo retorike o narodima, a čovjek se tu baš nije puno vidio", izjavio je Lagumdžija u Sarajevu odgovarajući na upit zbog čega nije došao na ručak s hrvatskim premijerom.

Osim Lagumdžije na ručak nije došao ni njegov bliski stranački suradnik Nermin Nikšić koji je ujedno predsjednik vlade Federacije BiH.

Lagumdžija je dodao kako mu je ipak drago jer je tijekom razgovora koje je Milanović vodio u Sarajevu "s dnevnog reda skinuto pitanje uplitanja Hrvatske u unutarnje stvari BiH".

Pri tom je podsjetio na navode nekih medija koji su uoči Milanovićeva dolaska u Sarajevo najavljivali kako on namjerava potaknuti rekonstrukciju vlade Federacije BiH s ciljem da se u njen sastav uključe HDZ BiH i HDZ 1990. Takve je tvrdnje i sam hrvatski premijer odlučno odbacio već prvog dana službenog posjeta BiH.

Premijer Milanović je komentirajući Lagumdžijin i Nikšićev nedolazak na zakazani ručak izjavio tek kako je primjetio da ih nema dodajući kako ostaje spreman primiti ih u Zagrebu kada dođu 'ukoliko bude tamo'.
XS
SM
MD
LG