Dostupni linkovi

Ministar finansija: Velika Britanija je ostala bez novaca


Britanska vlada ostala je bez para i ne može da priušti smanjenje poreza, niti dodatne troškove, izjavio je juče britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

On je dodao da je malo toga što koaliciona vlada može da uradi kako bi stimulisala ekonomiju.

Ozborn je istakao da je, zbog lošeg stanja javnih finansija, najveća nada za ekonomski rast u podsticanju biznisa i zapošljavanju radnika.

“Britanska vlada je ostala bez novca jer je sav potrošen tokom dobrih godina. Novac, investicije i radna mesta treba da dođu kroz privatni sektor”, istakao je Ozborn.

Podaci iz Ministarstva finansija od prošle nedelje ukazuju da nije prikupljena očekivana suma u državnom budžetu i da postoji pretnja da će vodeći biznismeni i preduzetnici napustiti Britaniju.

Ozborn je rekao da se opire pritiscima da preda još 17,5 milijardi funti od poreskih obveznika kako bi pomogli zemljama Evropske unije u krizi.

On je ocenio da Evropa još nije “odrešila kesu” i preduzela mere kako bi pomogla samoj sebi tokom dužničke krize. Dok se to ne dogodi Britanija neće davati dodatna sredstva Međunarodnom monetarnom fondu, naglasio je Ozborn.
XS
SM
MD
LG